Om oss

Dala Gymnasistförening, DGF, bildades år 1868 med syftet att ”jemte spridandet af en sedlig anda inom Läroverket, bereda föreningens medlemmar en angenäm och nyttig förströelse”. Sedan dess har DGF förändrats och utvecklats, och är numera Sveriges äldsta och enda gymnasistförening. DGFs uppgift är att bevara och utveckla gamla traditioner som har med Faluns studenter att göra. Vårt största fokus ligger på studentveckan, med bland annat event som mösspåtagning på Stora torget, studenttåg genom centrum och den vackra studentbalen. Föreningen har också som uppgift att samarbeta med ett företag som utvecklar och säljer studentmössor och andra produkter till studenten, varje år och därmed ge studenterna så billiga och bra studentmössor som möjligt.

studendagen

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Mer om DGF”]

DGF strävar efter att Faluns ungdomar och studenter ska ha möjlighet till så roliga år som möjligt innan vuxenlivet tar sin start. Därför annordnar vi under året olika aktiviteter och event där alla är välkomna. Föreningen består av två styrelser – Fanborgen och DGF. Båda består av 16 personer och lika många poster. Man är medlem i årskurs två och tre på gymnasiet.

Varje styrelsemedlem har en unik post som har en specifik roll i styrelsen. Tillsammans har vi möten där vi ordnar med studenten under åren. Alla som går i tvåan kan under en speciell uttagning söka till att komma med i styrelsen. Läs mer om allt under “Uttagningen”.
De pengar som DGF får in genom olika event och samarbeten går oavkortat till studenterna. Vi som sitter i styrelsen jobbar ideellt, men får tillbaka den utvecklande och roliga tid som arbetet för Faluns studenter ger. Det vill säga, ju mer pengar vi får in, desto bättre/större student kan vi genomföra.

[su_spoiler title=”Mössföretagsinfo”]

Studenten är inte komplett utan en vit symbolisk huvudbodnad; studentmössan. Varje Fanborg väljer ett mössföretag att samarbeta med för sin årskull. Styrelsen får besök av ett flertal företag som visar upp sina produkter och vad de kan erbjuda Faluns studenter. Beslut tas efter vilket företag som kan tillgodose studenternas önskemål och genomföra studentveckan på bästa sätt. Det företag som Fanborgen väljer har ensamrätt på de skolor som har kontrakt med DGF och det mössföretag som väljs.

Årets mössföretag är CL Seifert. Företaget startades 1865 i Köpenhamn, Danmark. Det började som ett litet företag av Carl Ludvig Seifert på Stora Regnegade i Köpenhamn. År 1903 blev C.J.R Seiferts förgyllningsavdelning utnämnd till Kunglig Dansk Hovleverantör. 1911 blev Seifert även Kunglig Svensk Hovleverantör. I september 2006 etablerade C.L Seifert produktion på egna fabriker. DGF och CL Seifert har ett nära och angemänt samarbete för att studenterna ska få den bästa tiden i sitt liv. Tillsammans planerar och genomför vi mössutprovningar och mössutdelningsevent med tillhörande fest på kvällen. Tillsammans har vi förhandlat de bästa priserna och dealarna för studenterna.

Årets studentmössföretag gav Faluns gymnasieelever 30-50% rabatt på C.L Seiferts utbud. Rabatten har nu gått ut så det finns tyvärr inte möjlighet att få den mer.

[su_spoiler title=”Uttagningen”]
DGF består som sagt av två styrelser.  Den äldre styrelsen består av elever som går tredje året på gymnasiet och den yngre styrelsen – också kallad fanborgen – består av elever som går andra året på gymnasiet. Eftersom hälften av medlemmarna tar studenten varje år och därmed lämnar föreningen, behöver det fyllas på med nya medlemmar för att kunna föra traditionerna vidare. Varje höst är du som går i årskurs 2 på någon av Faluns gymnasieskolor, välkommen att söka till DGF. Det gör du genom att komma på vår anordnade uttagning som sker varje höst kort efter terminstart (se uppdaterad information). Denna uttagning håller traditionsenligt till i Läroverksparken utanför Kristinegymnasiet i centrala Falun. Uttagningen är inte märkvärdig på något vis, utan ett tillfälle där vi tillsammans leker, gör samarbetsövningar och pratar en kort stund med varje sökande, och här har du chans att visa ditt engagemang i Faluns studenter. Detta har som avsikt att vara en rolig stund där vi får lära känna de sökande och få en klarare uppfattning om vilka som kan tänkas passa att vara med. De sökande kan även få svar på eventuella frågor kring DGF och vad det innebär att vara med. På uttagningen är givetvis alla välkomna, det är gratis och det bjuds alltid på fika, något som brukar vara mycket uppskattat!

[su_spoiler title=”Arkivering”]

[/su_accordion]